
Od mutacji w glejakach do nowej metody produkcji nylonu
24 września 2012, 10:45Sekwencjonując genomy nowotworów, naukowcy z Duke Cancer Institute odkryli cząsteczkę umożliwiającą wytwarzanie tańszego i bardziej ekologicznego nylonu (Nature Chemical Biology).

Lasery z drukarki
24 września 2012, 10:23Obecnie lasery powstają w skomplikowanym procesie produkcyjnym, podobnym do tego, w czasie którego tworzy się układy scalone. Naukowcy z University of Cambridge opracowali technikę nadrukowywania organicznych laserów na dowolnej powierzchni.

Słownik języka starożytnych Egipcjan
24 września 2012, 08:12Przez ostatnie 40 lat naukowcy z Uniwersytetu Chicagowskiego pracowali nad słownikiem języka demotycznego. Teraz zaprezentowali ukończone dzieło. Demotyczny to zarówno język jak i pismo, którym na co dzień posługiwali się starożytni Egipcjanie. Pismo demotyczne wyewoluowało z najwcześniejszych hieroglifów i było używane do odnotowywania codziennych wydarzeń

Koniec z dużymi i słodkimi napojami w Nowym Jorku?
14 września 2012, 16:37Wszystko wskazuje na to, że Nowy Jork zakaże sprzedaży słodkich napojów o pojemności powyżej 0,47 l wszędzie za wyjątkiem sklepów spożywczych, a więc m.in. w restauracjach, kinach czy ze straganów.

W Kongo odkryto nowy gatunek małpy
13 września 2012, 14:24W odległych regionach Demokratycznej Republiki Kongo naukowcy z Lukuru Wildlife Research Project odkryli nowy gatunek małpy. O zwierzęciu zwanym przez lokalną ludność lesula świat dotychczas nie słyszał.

Cambridge górą
12 września 2012, 16:40Opublikowano tegoroczny ranking najlepszych uczelni wyższych na świecie. Ponownie na pierwszym miejscu w zestawieniu QS World University Rankings najlepsza okazała się szkoła z Cambridge. Tym jednak razem nie chodzi o brytyjskie, a o amerykańskie miasto o tej nazwie.

Poświęcając uwagę niezdrowym daniom, zjemy mniej
12 września 2012, 10:23Ludzie powinni zwracać baczniejszą uwagę na ilość zjadanych przez siebie niezdrowych pokarmów. Dzięki temu szybciej odczują sytość, co, oczywiście, będzie sprzyjało odchudzaniu. Z drugiej strony nie należy się skupiać na ilości zdrowych produktów, bo to działanie wbrew własnemu interesowi. W ten sposób trudno osiągnąć cel w postaci zmiany diety na lepszą.

Tkanina antywłamaniowa
11 września 2012, 14:57Naukowcy z Fraunhofer Institute opracowali tkaninę, która może służyć jako system antywłamaniowy. Tkanina wyposażona jest w przewodzące włókna połączone z mikrokontrolerem

Po kawie szyja nie boli
6 września 2012, 12:11Pijąc przed pracą przy biurku kawę, możemy uniknąć uciążliwego bólu szyi.

Składnik zielonej herbaty poprawia pamięć przestrzenną
6 września 2012, 06:08Zieloną herbatę badano i opisywano dotąd głównie pod kątem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Teraz chińscy naukowcy wykazali, że wchodzący w jej skład flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG) wpływa na neurogenezę, wspomagając w ten sposób pamięć i uczenie przestrzenne (Molecular Nutrition & Food Research).